Παγκόσμια Hμέρα κατά του Kαρκίνου: ενημέρωση-πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση-αντιμετώπιση

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 19,3 εκατομμύρια το 2020, μεταξύ αυτών και 400.000 παιδιά, σε σχέση με τα 10 εκατομμύρια του 2000. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων από καρκίνο, από τα 6,2 εκατομμύρια του 2000 στα 10 εκατομμύρια του 2020, αντιστοιχώντας στο 1/6 όλων των αιτιών θανάτου.

Ο καρκίνος του στήθους λαμβάνει πλέον την πρώτη θέση του συχνότερα διαγνωσμένου καρκίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του  International Agency for Research on Cancer (IARC) τον Δεκέμβριο του 2020.  Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου είναι του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του  ήπατος.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του καρκίνου απαιτείται ταυτόχρονη ατομική και συλλογική λήψη ευθύνης και μέτρων. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Το σλόγκαν της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου, για το 2019-2021 είναι η φράση “I can and I will”. Όλοι έχουμε ανάγκη τη σωστή ενημέρωση, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία και μπορούμε να συνδράμουμε ώστε να περιοριστεί η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πρόληψη εστιάζεται στην αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ, στην υγιεινή διατροφή, στην άσκηση, στην διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, στον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο. Οι εμβολιασμοί κατά των ιών της ηπατίτιδας Β και HPV ανήκουν επίσης στα προληπτικά μέτρα.

Οι καθορισμένοι, τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό των ατόμων, μπορούν συνδυαστικά να συντελέσουν στον έγκαιρο εντοπισμό νεοπλασιών.

Η ψηφιακή μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών και ουρογεννητικού συστήματος, το τεστ Παπανικολάου, το PSA με την ουρολογική εξέταση ή η κολονοσκόπηση, περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλά προληπτικής ιατρικής. Η γενική εξέταση αίματος και ούρων, ένα βασικό βιοχημικό αιματολογικό προφίλ και η ετήσια ακτινογραφία θώρακος σε καπνιστές υπάγονται επίσης στους βασικούς προληπτικούς ελέγχους.

Από την World Health Assembly έχουν τεθεί τρεις στόχοι μέχρι το 2030 σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

90% των κοριτσιών να εμβολιαστούν πλήρως για τον ιό HPV

7O% των γυναικών να ελέγχονται προληπτικά

90% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία.

Πηγή:

https://www.who.int/news/item/03-02-2021-breast-cancer-now-most-common-form-of-cancer-who-taking-action

https://www.moh.gov.gr/articles/news/1574-pagkosmia-hmera-kata-toy-karkinoy

Σχετικά άρθρα